WeSAR Σύστημα Αναζήτησης και Διάσωσης βασισμένο σε Φορητές Συσκευές
Το έργο WeSAR

Αντικείμενο του έργου είναι η σχεδίαση και ανάπτυξη ενός συστήματος εντοπισμού και διάσωσης ατόμων, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν σε ομάδες πληθυσμού με ιδιαίτερη μεγάλη πιθανότητα να χαθούν. Κεντρικό τμήμα του συστήματος είναι μια αρθρωτή «wearable (φορητής)» συσκευή, ενώ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά του θα διατελέσουν οι αλγόριθμοι εντοπισμού θέσης και κατάστασης του ατόμου που μεταφέρει τη συσκευή. Περισσότερες πληροφορορίες στον Δικτυακό Τόπο του έργου στην διεύθυνση https://www.wesar-project.upatras.gr/

Ανάπτυξη Υλικού και Λογισμικού

Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η Ενότητα Εργασίας 3 (Ανάπτυξη υλικού και λογισμικού) του έργου WeSAR. Αντικείμενο της ΕΕ3 είναι η ανάπτυξη του πρωτοτύπου της συσκευής που θα καλύπτει δύο τρόπους επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων, NB-IoT και LoRa. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί το λογισμικό της συσκευής και οι αλγόριθμοι εντοπισμού θέσης και εξοικονόμησης ενέργειας για κάθε είδος επικοινωνίας της συσκευής με τους σταθμούς βάσης, και θα αναπτυχθεί λογισμικό διαχείρισης του συστήματος ευρέσεως και επικοινωνίας με χρήση dashboards της πλατφόρμας της Yodiwo.

Συνάντηση του ΙΤΥΕ με τον κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του "Χαμόγελο του Παιδιού"

Την Τρίτη 26/11/2019 έγινε, στα γραφεία του ΙΤΥΕ στην Πάτρα, συνάντηση με τον κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του οργανισμού "Χαμόγελο του Παιδιού", και άλλους εκπρόσωπους του, στην οποία παρουσιάστηκε το έργο WeSAR. Το "Χαμόγελο του Παιδιού" επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο, τα αποτελέσματά του και την πιθανή αξιοποίηση τους από το "Χαμόγελο του Παιδιού" για περιπτώσεις παιδιών (αλλά και άλλων προσώπων) για τα οποία υπάρχει ενδεχόμενο να χαθούν.

Το "Χαμόγελο του Παιδιού" ζήτησε να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο έργο και να συνεχιστεί η επαφή του με αυτό, προκειμένου να καθοριστεί πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα του έργου στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης που εφαρμόζει το "Χαμόγελο του Παιδιού".

Δημοσιεύσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου WeSAR

Στο πλαίσιο του έργου WeSAR, υπήρξε έντονη ερευνητική δραστηριότητα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, και από το ΙΤΥΕ. Στα πλαίσια του έργου έχουν γίνει 5 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά συνεδρία. Οι δημοσιεύσεις έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του έργου, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να της μελετήσει (https://vgiannakop.upnet.gr/?page_id=29).  Παρακάτω φαίνονται οι τίτλοι των δημοσιεύσεων.

- Comparison of LoRa Simulation Environments

Using LoRa Technology for IoT Monitoring Systems

- A survey of methods for location estimation on Low Power Wide Area Networks

- Using Neural Networks for RSSI Location Estimation in LoRa Networks

- Performance evaluation of LoraWan physical layer integration on IoT devices

Optus πραγματοποίησε video call με χρήση του 5G

Ο Optus ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή video call σε 5G με ταυτόχρονη μετάδοση livestreaiming με χρήση 4G. Σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την εξέλιξη, ο Optus είπε ότι – χρησιμοποιώντας το δίκτυό 5G στην Αυστραλία και το πιλοτικό δίκτυο 5G της Singtel στη Σιγκαπούρη – η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με συσκευή OPPO 5G εξοπλισμένη με Modem Snapdragon X55 5G Modem -RF System, ενώ ταυτόχρονα μεταδιδόταν περιεχόμενο livestreaming σε μια συσκευή 4G που χρησιμοποιούσε το ίδιο φάσμα.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.commsupdate.com/articles/2020/01/16/optus-completes-5g-video-call/

TCL MOVETRACK Pet tracker: Ο πιο έξυπνος τρόπος για να εντοπίζετε τα κατοικίδιά σας παντού και πάντα!

Το TCL MOVETRACK Pet tracker είναι ένα έξυπνο GPS ανίχνευσης κατοικίδιων που σας επιτρέπει να εντοπίσετε άμεσα την τοποθεσία του χαμένου κατοικίδιου σας από το τηλέφωνό σας. Στον ανιχνευτή υπάρχει ένας QR κώδικας, χαραγμένος με λέιζερ, με πληροφορίες του ιδιοκτήτη, ο οποίος κώδικας επιτρέπει σε όποιον εντόπισε το κατοικίδιο σας, να συνδεθεί γρήγορα με τον ιδιοκτήτη και να κανονίσει την επιστροφή του.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.digitallife.gr/tcl-movetrack-pet-tracker-o-pio-eksypnos-tropos-gia-na-entopizete-ta-katoikidia-sas-pantou-kai-panta-83314

Τα αεροσκάφη της Πάτρας που «μαρτυρούν» τη μόλυνση της θάλασσας

Μία τεχνολογία η οποία μπορεί να ανιχνεύει από αέρος τη μόλυνση στη θάλασσα αλλά και ποιο πλοίο την προξένησε, την πυρκαγιά αλλά και τις καταπατημένες εκτάσεις αναπτύσσει του Τμήμα  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα. Όπως εξηγεί στο thebest.gr o Καθηγητής Σπύρος Συρμακέσης η τεχνολογία θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε λιμάνια. Έχουν αναπτύξει δύο τύπους μη επανδρωμένων αεροσκαφών .«Πρόκειται για ένα αεροπλανάκι που μπορεί να πετάει με 60 – 70 χλμ την ώρα το οποίο πάει σε προκαθορισμένη απόσταση από την ακτή και βρίσκει πιθανές περιοχές όπου εκεί υπήρχε μόλυνση. Μόλις ανιχνεύσει ότι κάποια σημεία είναι επικίνδυνα ή είναι περιπτώσεις μόλυνσης τότε φεύγει ένα δεύτερο ελικοπτεράκι, όχι αεροπλάνο, που πετά με μικρότερη ταχύτητα και μπορεί να συλλέγει δεδομένα από αυτές τις περιοχές και να πει σε αυτά τα σημεία μπόρεσα και βρήκα μόλυνση . Στη συνέχεια  μπορούμε να ανιχνεύσουμε ποιο είναι το πλοίο που προξένησε τη μόλυνση. Αυτό θα ήταν πολύ πιο θετικό, αν υπήρχε ο αντίστοιχος κανονισμός  να μπορεί να γίνει εντός της πόλης, δηλαδή να  πετάει εντός της πόλης και να βρίσκει σημεία μόλυνσης» εξηγεί ο κ. Συρμακέσης.

 

Διαβάστε περισσότερα: https://www.thebest.gr/article/562920-ta-aeroskafi-tis-patras-pou-marturoun-ti-molunsi-tis-thalassas

Semtech ξεκινάει δοκιμή του LoRa στον τομέα της ναυτιλίας

Η Semtech είναι έτοιμη να εμπλακεί στον τομέα της ναυτιλίας με την Wilhelmsen, που είναι ναυτιλιακός όμιλος, η οποία ανακοίνωσε σχέδια για να προσφέρει τους αισθητήρες LoRa της Semtech 2,4 GHz και την τεχνολογία LoRa για τις υπηρεσίες της αλλά και  σε ναυτιλιακούς πελάτες της που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους αισθητήρες μέσω του δικτύου της Wilhelmsen. Η Wilhelmsen αναφέρει ότι θα εφαρμόσει συνδεσιμότητας 2.4GHz LoRa για να βελτιώσει την αποδοτικότητα των πελατών της. Η Wilhelmsen εξυπηρετεί 20.000 πλοία από 2.200 λιμάνια σε περίπου 70 χώρες και χειρίζεται πάνω από 220.000 παραδόσεις προϊόντων ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.lightreading.com/iot/semtech-to-launch-lora-trial-with-shipping-group-/d/d-id/756333?_mc=RSS_LR_EDT

WeSAR
Σύστημα Αναζήτησης και Διάσωσης βασισμένο σε Φορητές Συσκευές
https://www.wesar-project.upatras.gr
Copyright WeSAR consortium
Twitter LinkedIn
Αλλάξτε τη συνδρομή σας    |    Δείτε online